Laaggeletterdheid is een maatschappelijk probleem waar nog steeds een taboe op rust. Ongeveer 1,3 miljoen inwoners van Nederland tussen 16 en 65 jaar zijn laaggeletterd. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en communiceren in het Nederlands. Groeiende verschillen in taalbeheersing vergroten sociale ongelijkheid en verkleinen maatschappelijke en financiële zelfredzaamheid. Laaggeletterdheid zorgt voor problemen in het gezin en op het werk. 

Het betreft zowel mensen met een migranten- achtergrond als autochtonen. Het gaat vooral over laagopgeleiden, maar ook hoger opgeleiden hebben soms moeite met de Nederlandse taal. Circa 9% van de werknemers (740.000) is laaggeletterd. In sommige branches zijn deze percentages aanzienlijk hoger. Grote kans dus dat er in uw bedrijf ook medewerkers zijn die moeite hebben met de Nederlandse taal.

Bijeenkomst 2 november

Op onze bijeenkomst gaan we in op dit onderwerp. Want taalvaardigheid is een belangrijke werknemersvaardigheid. Schiet deze vaardigheid tekort, dan kan dit zeer negatieve gevolgen hebben voor u als werkgever, uw bedrijf en uw medewerkers.

Medewerkers met een lage taalvaardigheid hebben dikwijls moeite met het invullen van formulieren, het versturen van e-mails en het lezen van veiligheidsinstructies. Maar dat niet alleen. Een taalachterstand heeft ook een grote invloed op de onderlinge communicatie met collega’s op de werkvloer en op de communicatie met klanten. Taal is een belangrijke werknemersvaardigheid. Beheerst uw medewerker deze vaardigheid niet voldoende, dan kan dit leiden tot lagere productiviteit, hoger ziekteverzuim, veiligheidsrisico’s en het zorgt er vaak voor dat mensen hun vak niet op hun niveau kunnen uitvoeren. Taalachterstand kan de doorgroei- en innovatiemogelijkheden aanzienlijk beperken.

Marjo Frenk van Cubiss introduceert ons deze middag in de nog onderbelichte wereld van de laaggeletterdheid.

Wat staat er nog meer op het programma?

Elly Hilhorst geeft een impressie van Het Loonsche Land. Dit vakantiepark ligt aan de rand van natuurgebied Loonsche Land en op loopafstand van attractiepark Efteling. Hier werkt een groep arbeidsbeperkten onder begeleiding van Stichting Prisma.

Een vast onderdeel van onze bijeenkomsten is dat kandidaten uit Talent uit Werkhart zich kunnen voorstellen aan de aanwezige ondernemers. Wellicht dat er ook op deze bijeenkomst een mooie match kan ontstaan.

Wanneer? Donderdag 2 november 2017 15.00-18.00 uur

Waar? Efteling, Bosrijk, Kaatsheuvel

Bekijk de uitnodiging met het volledige programma en de routebeschrijving online

 

Wilt u erbij zijn? Meld u aan via info@ondernemersakkoord.nl

U bent van harte welkom!

 

There are no comments yet.

Geef een reactie